Česká crowdfundingová platforma Hithit oslavila 20. listopadu své 9 narozeniny a s nimi i několik zajímavých milníků. Více než 300 tisíc registrovaných uživatelů a 4 tisíce spuštěných projektů, které na svůj start vybraly přes 350 milionů korun. Úspěšně z nich svoji crowdfundingovou kampaň na Hithitu zakončilo 60 %.

„Když jsme v listopadu 2012 s Hithitem začínali, měli jsme spuštěných 17 projektů. Dneska jich máme za sebou přes 4 200,“ vypočítává Aleš Burger z Hithit.cz a dodává: „S nárůstem počtu těch, kteří se nebojí jít se svojí kůží na trh, roste dlouhodobě také jejich úspěšnost. Před třemi lety jsme ji měli necelých 50 procent, dneska uspěje téměř 60 procent autorů, což je v mezinárodním měřítku nadprůměrný výsledek.“

Například jedna z nejznámějších světových platforem zaměřených na crowdfunding – Kickstarter, který funguje velmi podobně jako Hithit a byl pro něj i vzorem z pohledu politiky a pravidel, dosahuje podle letošních statistik úspěšnosti jen 39 %.

Navíc v nedávně době padl na Hithitu další rekord. Ten se podařil publikaci Proměny světa. Jedná se o nejúspěšnější knihu v historii českého crowdfundingu. Za knihou stojí týdeník Echo24, který do ní zapracoval 50 unikátních rozhovorů, na než dokázal od svých čtenářů vybrat přes 2 miliony korun.

crowdfunding - proměny-světa-echo24-cz

Zdroj: Echo24.cz

Proměny světa tak pokořily dosavadní rekord, kterého rovněž letos dosáhl pražský gym zvaný Železná koule či Velká obědová bichle. V minulých letech rekordů dosáhly například i ručně vyráběné boty Vasky.

„Česko-slovenský potenciál, co se týče pochopení crowdfundingu jako takového, však není vyčerpaný. Pořád to není první volba těch, kteří mají v hlavě nějaký nápad, ale nemají na něj peníze. Chceme, aby pochopili, že není třeba se nápadu vzdávat nebo chodit do banky, že z pohledu zisku peněz je tu jednodušší cesta, a tou je Hithit,“ upozorňuje Aleš Burger. 

Podcast se zaměřením na crowdfunding

Ke svému 9. výročí Hithit jako dárek připravil podcast Všechno, nebo nic, kde se mohou posluchači dozvědět více informací o tom, jak fungují principy hromadného financování. Podcastem provádí moderátor Petr Neskusil a představuje v něm autory, jejichž kampaň se na Hithitu objevila nebo ty, kteří mají k této oblasti blízko. Prvním hostem se tak stal Štěpán Kubišta, ředitel Jatek78, kterého později doplní i Bára Baronová z nakladatelství Wo-men i režisér Vít Klusák, který režíroval známý dokument V síti.

Podcast Všechno nebo nic je dostupný na platformách Spotify, Apple Podcast, Google Podcast aj.  

Avatar Autor
Radim Oulehla

Nadšenec do e-commerce, online marketingu a FinTechů. Chorobný minimalista a odpůrce nesmazaných e-mailů. Spoluzakladatel Podpořit.cz.

Znáte investiční crowdfunding?

Přečtěte si recenzi investiční crowdfundingové platformy Upvest.

👉🏻 Zjistit více