Dvojka na poli kryptoměn s progresivní budoucností tak můžeme označit projekt rusko-kanadského programátora Vitalika Buterina. Ethereum slouží jako virtuální měna a volná platforma, která poskytuje prostor pro vznik decentralizovaných aplikací. Takto to zní již trochu složitěji, ale to si vysvětlíme později.

Historie Etherea a jeho zakladatele

Již od mládí se zakladatel Vitalik zajímal o krypto odvětví a v roce 2011 začal psát pro blog Bitcoin weekly za dnes nepředstavitelných 5 bitcoinů (tehdy 3,5 $ za BTC). Následně po jeho zrušení zakládá vlastní, dodnes funkční, Bitcoin magazine. K nastavení fungování Bitcoinu měl několik výhrad, se kterými se marně snažil obeznámit i Bitcoin komunitu. Nelíbila se mu přílišná, i když vysoce spolehlivá, jednoduchost, zaměřená pouze na samotnou měnu. Viděl v technologii blockchainu, tedy decentralizované databázi bez možnosti zásahu, mnohem větší potenciál. Převážně ve vytváření decentralizovaných aplikací = Dapps.

Po spuštění v roce 2015 měla za rok kryptoměna ehter ETH (pozor Ethereum je označení celé platformy) hodnotu 20 amerických dolarů. Jeden ether je dále dělitelný na Wei, 1 ETH = 1 trilion WEI. Velké kontroverze přišly po incidentu s Decentralizovanou anonymní organizací DAO, která měla financovat vývoj dalších dapps, ale díky chybě v nastavení tým hackerů ukradl značný poměr vydaných etherů. Vývojáři z Etherea, obávající se ztráty důvěry, přikročili k razantnímu řešení a oddělili část sítě. S takovým zásahem nesouhlasili někteří členové komunity a proto zůstali na staré verzi dnes známé jako Ethereum Classic s tokeny ETC, i když ta dnes nemá tak zásadní význam. Podobné chyby jako v začátcích s DAO by již nyní neměly být možné, ale i tak se udržuje jistá aura skeptičnosti.

Decentralizované aplikace běžící na Ethereum

Dapps se po vytvoření stávají z vnitřního i vnějšího prostředí neovlivnitelnými entity, ani samotnými tvůrci. Po uvedení do sítě nemají centrální autoritu a jsou volně přístupné uživatelům. Pro představu si uvedeme aplikaci, na které mohou lidé vystavovat či prodávat své zboží. Vývojáři si za vznik a udržování portálu, který takto spojuje nabídku s poptávkou účtují poplatek. Některé uživatele či jejich nabídky pak dokonce mohou i cenzurovat. U dappky se stejnou funkcí by již toto provést nešlo, protože propojí uživatele přes blockchain bez zprostředkovatele. Tyto operace dříve fungovaly zásadně díky komunitě „těžařů“ poskytující výpočetní výkon výměnou za kryptoměnu, ale vývojem sofistikovanější verze Ethereum 2.0 by měla přejít na rychlejší model.

ethereum dapps

Zdroj: Coinswitch.co

Ethereum – současnost a budoucnost

Dnes je Ethereum již zaběhnutý a známý pojem. V řadě kamenných i internetových obchodech můžete touto měnou platit. Jako nejznámější lze uvést obchodní portál Amazon. Původní záměr většiny kryptoměn, kterým je nahrazení státem ovládaných měn, ale nejspíš ani u etheru nenastane. Za hlavní problém se označují vysoké výkyvy hodnot, kdy cena za kus může během velmi krátkého období dnů či týdnů razantně změnit svou cenu. I když se to děje i u klasických peněz, tyto změny nebývají takto drastické a z dlouhodobějšího hlediska jsou kryptoměnami stále nenahraditelné. Navíc samotné státy nechtějí ztratit možnost kontroly.

I proto je zatím budoucnost Etherea spíše v možnosti plateb vedlejší a poskytuje prostor pro investování či vývoj již zmíněných decentralizovaných aplikací. Pokud bychom měli ETH porovnat s Bitcoinem, je zajímavý příklad od autora Bitcoinového kanálu. Jakuba “Kicoma” Vejmoly. Bitcoin je přirovnán k prostému kladivu a Ethereum k švýcarskému nožíku. Přímočarost BTC ho dělá těžko napadnutelným, protože v jednoduchosti je síla. Naopak Ethereum je mnohem složitější systém, ve kterém je spousta místa k inovacím a nabízí širokou paletu možností s dapps. Díky tomu během vývoje nastaly a nejspíš ještě nastanou různé chyby, ale z těch se dá poučit a Ethereum se dál vyvíjí svojí cestou. Jak úspěšná bude uvidíme sami na vlastní oči během dalších let.

Kde koupit Ethereum?

Ethereum koupíte jednoduše na směnárně Coinbase nebo Binance. Pro obě tyto směrnárny máme na Fintree podrobné recenze.

Líbí se vám článek? Podpořte nás kávou. ☕

Naše články píšeme po nocích a občas musíme spánkový deficit dohnat šálkem kávy. Budeme rádi, když nás na jeden pozvete.

Avatar Autor
Ondra Machač

Specialista na budování (nejen) obchodních vztahů. FinTech evangelista, který si bez technologie neuvaří ani čaj. Spoluzakladatel Podpořit.cz.

Co je to Bitcoin?

Co je Bitcoin? Vše stručně a přehledně v jednom článku!

Zjistit víc!