Fondee přináší komentář ohledně porovnání spoření na penzi v podobě penzijního připojištění a investování do akcií a dluhopisů. Většina lidí si spoří na penzi vložením peněz do penzijního připojištění. Jde ale pouze o konzervativní přístup – v budoucnu se může důchodový systém vyvíjet jinak a lidé mohou potřebovat více peněz, aby se uživili ve stáří. Někteří lidé zase šetří peníze investováním do akcií a jiných typů investic. Tyto investice mohou často nabídnout vyšší výnos, než jaké nabízejí penzijní připojištění.

Transformované penzijní fondy, na kterých je penzijní připojištění založené, dlouhodobě vykazují výnos jen v jednotkách procent, za posledních 10 let navíc jen několik transformovaných fondů překročilo roční zhodnocení 1 %. V porovnání s investováním ale často neobstojí ani dynamičtější fondy nového doplňkového penzijního spoření. Přitom investováním do ETF mohou lidé dosáhnout na roční výnos okolo 7 %.

„Tradiční penzijní připojištění sice nabízí možnost garance kladného výnosu, to ale vede k extrémně nízkému zhodnocení. Zato v případě nového doplňkového penzijního spoření sice člověk dosáhne na lepší výnos, ale garanci toho, že mu na konci něco zbude, nemá vůbec. Stále oblíbenější cestou je tak vlastní pasivní investování do podílových fondů, jako jsou ETF,“ vysvětluje Eva Hlavsová, spoluzakladatelka Fondee.

Eva Hlavsová - fondee

Eva Hlavsová, Fondee

Roční zhodnocení prostředků na podporu starého systému důchodového pojištění se v posledních letech nezvyšuje. Zúčastněné doplňkové spořící fondy si však vedly o něco lépe, průměrný roční výnos jejich investic je obecně vyšší než 1% sazba starého systému důchodového pojištění. Za posledních sedm let byl však průměrný výnos doplňkových spořicích fondů pouze v jednom případě vyšší než 1 %. Investice do ETF, které sledují výkonnost indexů, jako je S&P 500, nabízí podle Fondee větší šanci na dosažení vyšších výnosů v dlouhodobém horizontu. Za posledních 30 let byl průměrný výnos ETF téměř 10 % a za posledních 10 let dokonce téměř 15 %.

Čím dříve začnete přes Fondee investovat, tím lépe!

Studie zjistila, že na americkém akciovém trhu investoři neztratili peníze každých 15 let. Investice jen na několik let však není dobrý nápad, protože je důležité mít čas se chránit, pokud jste staří. Začnete-li investovat co nejdříve, můžete si zajistit delší dobu na vydělávání peněz.

„S přibývajícím věkem člověka se měsíční částka potřebná pro pohodlné stáří zvyšuje. Pokud chci mít na stáří k dispozici alespoň 20 tisíc měsíčně a začnu investovat v 25 letech, musím odkládat 5 100 korun měsíčně. Pokud začnu investovat až ve 45 letech, zvýší se tato částka na 17 tisíc. Nejde tedy jen o to investovat, ale začít co nejdříve,“ uzavírá Hlavsová.

Avatar Autor
Radim Oulehla

Nadšenec do e-commerce, online marketingu a FinTechů. Chorobný minimalista a odpůrce nesmazaných e-mailů. Spoluzakladatel Podpořit.cz.

Recenze Fondee

Fondee je přední česká roboadvisory platforma, přečtěte si recenzi!

Přečíst recenzi