Výzkumníci společnosti Visa zkoumají, jak umožnit automatické opakované platby pro self-custodial peněženky. V novém technickém dokumentu se Visa opřela do výzkumu možností, které mohou přenést běžnou možnost automatických opakovaných plateb do světa kryptopeněženek a blockchainu.

Výzkum uvádí, že na blockchainu jako je třeba Ethereum se nejedná o snadný úkol. U self-custodial peněženek, kde má uživatel výhradní kontrolu nad peněženkou a soukromými klíči, vyžadují automatické programovatelné platby, které mohou v opakujících se intervalech automaticky stahovat platby z účtu uživatele, inženýrskou práci.

Odpovědí Visa jsou smart contracts

Odpovědí společnosti Visa je aplikace smart contracts, která uživateli umožňuje nastavit programovatelný platební pokyn, který může v opakujících se intervalech automaticky přesouvat finanční prostředky z jednoho účtu self-custodial peněženky na jiný, aniž by vyžadoval aktivní účast uživatele při každé platbě. Opírá se o koncept známý jako „Account Abstraction“ (AA), díky němuž uživatelské účty na platformě Ethereum fungují spíše jako chytré smlouvy tím, že uživateli umožňují mít ve své peněžence zabudované programovatelné funkce.

V dokumentu tým společnosti Visa demonstruje potenciální aplikaci AA: nový typ smlouvy o účtu, který může delegovat schopnost iniciovat platbu uživatelským účtem na předem schválenou inteligentní smlouvu o automatické platbě, což napodobuje proces, který dnes používáte k nastavení opakované platby kartou.

Tento dokument je prvním technickým dílem, které vychází z nové iniciativy týmu Visa Crypto, který se snaží rozšířit své klíčové kompetence v oblasti vrstev infrastruktury Web3 a blockchainových protokolů, které jsou hnací silou vývoje kryptoměn. Tým výzkumníků a inženýrů společnosti Visa pracuje na studiu základů různých blockchainů – včetně bezpečnosti, škálovatelnosti, interoperability a soukromí různých protokolů – a navrhuje možné případy použití.

Catherine Gu, vedoucí oddělení CBDC a protokolů společnosti Visa, říká: „Abychom našim klientům a partnerům pomohli s inovacemi, musíme se ponořit do technologií, které mohou platebnímu ekosystému přinést skutečnou hodnotu.“

Zdroj: Finextra

Avatar Autor
Radim Oulehla

Nadšenec do e-commerce, online marketingu a FinTechů. Chorobný minimalista a odpůrce nesmazaných e-mailů. Spoluzakladatel Podpořit.cz.

Líbí se vám článek? Podpořte nás kávou.

Naše články píšeme po nocích a občas musíme spánkový deficit dohnat šálkem kávy. Budeme rádi, když nás na jeden pozvete.

☕️ Chci vás pozvat!