Aplikace Qerko, která zjednodušuje platby v restauracích, kavárnách a dalších gastro podnicích, si již získala přes 1,2 milionu uživatelů. V posledním roce zpracovala více než čtyři miliony plateb, jejichž celková hodnota dosáhla 1,5 miliardy korun. Meziročně se počet podniků zapojených do Qerko sítě rozrostl o čtvrtinu, takže dnes aplikaci mohou využívat návštěvníci více než 1 400 restaurací, bister, kaváren a hospod. Velkým krokem vpřed je také získání celoevropské licence od České národní banky, která umožní Qerku rozšířit své služby po celé Evropské unii.

Podle zakladatele a CEO Lukáše Kovače byla první polovina roku 2024 pro Qerko velmi úspěšná. „První polovina letošního roku pro nás byla významná díky několika událostem. Hned v lednu jsme překonali hranici jednoho milionu uživatelů, kterých od té doby přibylo dalších dvě stě tisíc. V průběhu roku jsme představili řadu novinek pro podniky i uživatele, které z Qerka dělají ‚super aplikaci‘ pro segment gastronomie,“ říká Kovač.

Výrazný růst uživatelů a spropitného

Už v lednu 2024 Qerko překonalo hranici jednoho milionu uživatelů a do září přibylo dalších dvě stě tisíc. Celkem uživatelé prostřednictvím aplikace zaplatili více než čtyři miliony účtů, což představuje meziroční nárůst o 50 %. Od vzniku společnosti bylo přes Qerko zaplaceno více než deset milionů jídel. Jen za poslední rok zprostředkovala aplikace platby v hodnotě přes 1,5 miliardy korun, což je o 52 % více než v předchozím roce. Obzvláště významný nárůst byl zaznamenán u spropitného – hosté v letošním roce zaplatili téměř 160 milionů korun na dýškách, což je o dvě třetiny více než v roce 2023. Celkem za uplynulý rok dali hosté obsluze spropitné ve výši 60 milionů korun.

Expanze do regionů a nová funkce Qerko stories

Počet restaurací využívajících Qerko meziročně vzrostl o čtvrtinu, což představuje více než 50% nárůst oproti roku 2022. Aplikace, která byla dříve populární hlavně v Praze, nyní rychle expanduje i do dalších částí České republiky. Zatímco na počátku tvořily pražské podniky 60 % všech zapojených restaurací, dnes jsou to už jen třetina. Qerko tak rozšiřuje svoji působnost i do regionů a posiluje svou pozici jako platforma pro všechny milovníky gastronomie.

„Chceme ukázat, že za skvělým zážitkem v gastronomii nemusejí lidé zdaleka jen do hlavního města. Od počátku se proto snažíme svoji aplikaci ukazovat jak hostům, tak restauratérům napříč celou Českou republikou. Dnes návštěvníkům podniků nabídneme největší gastromapu prověřených podniků, kterou mohou mít vždy u sebe v kapse,“ dodává Kovač.

Jednou z klíčových novinek, kterou Qerko představilo v letošním roce, je funkce Qerko stories. Tato funkce umožňuje restauracím informovat hosty o svých novinkách, speciálních akcích či dalších událostech. Uživatelé mohou sledovat své oblíbené podniky po první útratě a dostávat tak aktuální informace přímo do své aplikace. Od února 2024, kdy byla funkce spuštěna, již podniky publikovaly téměř 2 000 stories, které dosáhly celkem jednoho milionu impresí.

qerko-kody

Licence pro Evropskou unii a nové bezpečnostní standardy

Důležitou součástí letošního vývoje Qerka bylo získání licence platební instituce od České národní banky. Doposud aplikace fungovala na základě licence Poskytovatele platebních služeb malého rozsahu, avšak nově získaná licence umožňuje Qerku působit po celé Evropské unii a nabízet své služby v neomezeném objemu.

„Qerko je aktuálně jediným řešením QR plateb v restauracích na trhu, které má licenci od ČNB, což na nás klade nároky na správné zabezpečení svěřených finančních prostředků. Zároveň nám to umožňuje do budoucna přinášet nové platební metody a rozšiřovat dál svou působnost na území Evropského hospodářského prostoru,“ uzavírá Kovač.

Tímto krokem se Qerko připravuje na další rozšiřování své působnosti po Evropě a posiluje svou pozici lídra v oblasti moderních platebních řešení pro gastronomii.

Avatar Autor
Redakce

Autorem je redakce fintech magazínu Fintree.