FinTechový gigant Revolut si v loňském roce připsal rekordní výsledky. Firma dosáhla na rekordní zisk, růst tržeb a rychlým tempem ji roste i počet nových zákazníků. Společnosti se tak dařilo v roce, který byl pro řadu jiných finančně technologických firem velmi složitý.

Zisk Revolutu před zdaněním činil 545 milionů dolarů (12,7 miliardy Kč) a čistý zisk vzrostl na 428 milionů dolarů (10 miliard Kč) ze 7 milionů dolarů (163 milionů Kč) v roce 2022. Čistá zisková marže za rok činila 19 %. Podle firmy za výysledky stál zrychlený růst způsobený diverzifikovaným modelem příjmů, expanze na nové trhy a užší spolupráce se zákazníky. Žádný produkt netvořil více než než 30 % celkových příjmů.

Během roku firma celosvětově získala téměř 12 milionů nových zákazníků. Jedná se o nejvyšší meziroční nárůst v historii společnosti. Koncem roku 2023 měla firma přes 38 milionů zákazníků. Zde se ale růst nezastavil když podle Nika Storonskyho, CEO Revolutu koncem června 2024 měla firma už přes 45 milionů uživatelů.

Působivé je, že 70 % nových zákazníků se připojilo organicky nebo jim FinTech doporučil někdo, koho znají. Tento růst byl ale podpořen i dalšími investicemi do marketingových a prodejních aktivit.

Revolut k rekordním číslům ale bezesporu pomohla i makroekonomická situace, specificky pak vyšší úrokové sazby centrálních bank. Vyšší úroky pomohly k vyšším ziskům i Revolutu. Úrokové výnosy vzrostly na 621 milionů USD (14,5 miliardy Kč) v roce 2023 oproti 102 milionům USD (2,4 miliardy Kč) v roce 2022.

Firmě se daří získávat stále více zákazníků využívajících placené předplatné. Počet zákazníků, kteří si zvolili placený tarif, vzrostl o 41 %. Firma navíc nadále rozšiřuje svoje produktové portfolio, když představila nové funkce jako eSIM, umožňující zákazníkům kupovat datové balíčky prostřednictvím své aplikace nebo robo-advisora pro poloautomatickou správu investičních portfolií.

Zdroj: Revolut

Avatar Autor
Lukáš Raška

Už nějakou dobu ponořen do světa FinTechu, investování a udržitelnosti. Pomocí dat popisuje fungování financí a technologií ve srozumitelné formě.

Revolut

Jeden z nejoblíbenějších FinTechů na světě

Hodnocení
Číst recenzi!