Milí čtenáři, vítejte u již tradičního vydání krypto týdeníku. Dnešní novinky mají velmi rozmanitou tématiku a jsme si jisti, že si v nich najdete věci, o kterých jste dosud nevěděli.

Starbucks spouští věrnostní program s NFT na Polygonu

Řetězec Starbucks je dnes pravděpodobně nejrozšířenější a nejznámější síť kaváren po celém světě. Jednou z předností této franšízy je především důraz na prozákaznický přístup. V tuto chvíli ve Starbucks plánují využít kryptoměny k tomu, aby toto snažení ještě podpořili.

Firma se opřela do vývoje a zprovoznění věrnostního programu, který bude založený na technologii NFT tokenů. Běžet bude na blockchainu Polygon a ponese jméno Starbucks Odyssey. Nejprve do něj budou zařazeni zákazníci a zaměstnanci, kteří se dobrovolně zapsali na čekací listinu.

Ve věrnostním programu bude možné účastnit se takzvaných “Journeys” (v češtině je doslovný překlad “cesty”). Mělo by se jednat o interaktivní aktivity, za jejichž splnění získá uživatel známku v podobě NFT a Odyssey body, které poslouží k odemykání dalších vylepšení a benefitů.

Starbucks chce rozjet masivnější kampaň až na začátku ledna roku 2023. 

Více v článku na stránkách Thedailyhodl.

Proof of Reserves společnosti Binance a Crypto.com

Kauza FTX se s velkou pravděpodobností potáhne s celým kryptoměnovým trhem ještě velice dlouho. Asi úplně stejně jako historická událost “pád Mt. Gox”. Požár burzy se rozšířil na střechy ve velkém okruhu a všechny společnosti, u kterých by mohla být jen možnost nějakého podobného podvodu, se snaží tento oheň urychleně hasit.

Největší světová kryptoměnová burza Binance se dostala pod palbu kritiků, kteří vyžadovali kompletní audit aktiv společnosti. 7. prosince vydal nezávislý auditor Mazars Veritas zprávu ohledně majetku Binance. 

Firma by měla disponovat dostatečnou zásobou bitcoinu na to, aby byla schopna vyplatit všechny své zákazníky. Celkové množství kryptoměny by mělo dosahovat na 101 % závazků k zákazníkům. Do toho se počítá i bitcoin umístěný na ostatních blockchainech.

Druhou společností, která se podrobila auditu od společnosti Mazars Veritas, je Crypto.com. Tato firma si získala své místo na trhu díky kryptoměnovým platebním kartám. Jejich výsledek je podstatně komplexnější, neboť se zaměřuje na mnohem širší sortiment. Pod lupu se dostali samozřejmě velikáni jako Bitcoin a Ethereum, ale stejně tak se audit zaměřil na stablecoiny USDT, USDC a další projekty. Všechny kryptoměny dopadly velice dobře a společnost jich vlastní vždy dokonce více, než by bylo reálně nutné.

Samotný audit Binance si můžete přečíst na oficiálních stránkách Mazars. Report Crypto.com je k přečtení na stránkách společnosti.

Ekonomický most mezi Evropou a Afrikou bude využívat Lightning Network

Jak stále zmiňujeme, technologický pokrok v kryptoměnách je na vzestupu, a to i navzdory ohromnému propadu cen na trhu. Poslední skvělá zpráva se objevila na konferenci AfroBitcoin v Africe.

Jack Mallers je jednou z nejznámějších postav kryptoměnové scény. Se svým projektem Strike, který využívá kryptoměny a zabývá se okamžitým odesláním peněžních prostředků, udělal ve světě opravdu velké představení. Na konferenci se zaměřil na samotnou Afriku.

Řekl, že Strike bude možné využít pro platby ze zahraničí do Nigérie, Ghany a Keni. Remitence směřující do těchto zemí jsou ohromné. Celý sever afrického kontinentu je zodpovědný za 14,1 % celosvětových remitencí. 

Zádrhel však spočívá ve službách, které se dnes pro odesílání přeshraničních plateb používají. Stávající zprostředkovatelé plateb si berou relativně velké poplatky, které se v průměru šplhají na skoro 9 % z celkové odeslané částky.

Strike by problém poplatků vyřešil s použitím Bitcoinu, který je ze své přirozenosti neznalý hranic a politiky. Poplatky se mohou díky této aplikaci a kryptoměně snížit skoro na nulu, přičemž lidé by se vůbec nemuseli dostat s bitcoinem do styku. Platba by se prostě okamžitě připsala na cílový bankovní účet.

Více o tématu na stránkách Cointelegraph.

Avatar Autor
Martin Doležal

V osmnácti letech si místo parašutistického kurzu zvolil investici do akcií. Od té doby ho trhy školí každý den. Když v roce 2020 poznal kryptoměny, změnilo to jeho uvažování o celém světě. V tuto chvíli pracuje na projektu Banditize.

Líbí se vám článek? Podpořte nás kávou.

Naše články píšeme po nocích a občas musíme spánkový deficit dohnat šálkem kávy. Budeme rádi, když nás na jeden pozvete.

☕️ Chci vás pozvat!