Drazí čtenáři, vítejte u našeho tradičního týdeníku ze světa technologií, fintechů a businessu. Jako vždy jsme si pro vás připravili výtah toho nejzajímavějšího, co se podle nás minulý týden stalo. Dnes se budeme zabývat umělou inteligencí od Googlu s názvem DeepMind, která byla nasazená do robotického ramene, se nímž odehrála amatérský zápas ve stolním tenise. Společně si ukážeme také městečko, které bylo celé zrozené skrze technologie 3D tisku, nebo třeba na letadlo, které by mělo dosahovat na výkon plnohodnotných vesmírných raket. Je toho prostě hodně, takže neztrácejme čas a pojďme se na to vrhnout.

DeepMind AI od Google hraje stolní tenis na amatérské úrovni

Když se dostanete to nějaké diskuze, ve které se hovoří o schopnostech umělé inteligence, v podstatě najdete jen dva tábory. Jedni tvrdí, že AI nedokáže prakticky nic, za člověkem zaostává a nejspíš nás nikdy nepředčí. Druhá strana naopak bije na poplach s tím, že dnes sice AI nijak nevyčnívá, nicméně vývoj jde kupředu mílovými kroky, před rokem bylo ChatGPT k ničemu, dnes již skoro programuje, a nedokážeme si ani představit, co tu bude třeba za pět let. O řád složitější diskuze je to ve chvíli, když se využití přenese do reálného světa skrze robotiku.

O propojení umělé inteligence s robotickým ramenem se pokusili v DeepMind, což je dceřiná firma Alphabetu. Jejich výtvorem je robot, který dokáže hrát stolní tenis a udržet tempo s hráčem na amatérské úrovni. Rameno zvládne reagovat na velké množství situací a není pochyb o tom, že se bude postupně zlepšovat skrze strojové učení a rozpoznávání nových vzorů.

Projekt je to rozhodně zajímavý a ukazuje, že roboti dokáží splnit i úkoly, které jsou relativně náročné na motoriku, adaptabilitu pohybu a koordinaci.

Více na stránkách Techcrunch.

Mobilní aplikace ChatGPT dosahuje rekordního počtu uživatelů

Oddělení, které je zodpovědné za růst uživatelů v ChatGPT, může jednoznačně slavit. Každý měsíc se jejich aplikace stává stále populárnější a získává více uživatelů. Podle zveřejněných výsledků si aplikace na své konto připsala další dva miliony uživatelů za měsíc červenec. Společně s tím jdou samozřejmě nahoru i výnosy, které jsou pro firmu to nejdůležitější.

Ze skoro exponenciálního grafu je jasně vidět, že ChatGPT prakticky stále roste. Jediné zaškobrtnutí se stalo na začátku roku, kdy výnosy na chvilku stagnovaly, nicméně pak přišla další vlna zvedající čísla stále výše.

Více na stránkách Techcrunch.

Budou si lidé vytvářet emoční pouta k AI modelům? Podle OpenAI se to již děje

I v OpenAI se bojí toho, že do světa vpustili něco, co by mohlo nejen pomáhat, ale také lidem v něčem škodit. Jedna z těchto obav souvisí s emocionálními vazbami, které si podle nich lidé k jejich AI vytvářejí. OpenAI se rozpovídalo o tom, že by mohlo pro spoustu lidí AI nahradit skutečné vztahy kvůli tomu, že je vždy dostupné a v komunikaci pasivní. OpenAI to podkládá i některými zprávami, které u uživatelů zaznamenalo, jako například smutné “toto je náš poslední společný den” a podobně.

Více na stránkách Cointelegraph.

U ChatGPT hrozí mírné riziko politického ovlivňování

Jedno z rizik AI je i politické ovlivňování, na které upozorňuje samotné OpenAI. Chatbot dokáže v mnoha příklad tvořit například politické texty, které jsou přesvědčivější než varianty vytvořené lidmi. Vzhledem k tomu, že se AI model trénuje z již vytvořených datových vzorků, je také možné, že se bude přiklánět k určitým názorům, které ve vzorku převládaly.

Více na stránkách Cointelegraph.

Největší vesnice na světě zrozená z 3D tisku je skoro dokončená

Pokud byste se snad chtěli podívat na dům, který je postavený skrze technologii 3D tisku, můžete si zajet do Texasu. Ten dům zde dokonce nenajdete pouze jeden, nýbrž celou stovku. Projekt bude co nevidět dokončený a získá tak titul zatím největšího sousedství vytištěného skrze 3D na světě. Domy jsou navržené tak, aby byly energeticky co možná nejúspornější a dostupné z hlediska ceny.

Počin je to zajímavý především kvůli inovativnímu myšlení a rychlosti, se kterou jej bylo možné vytvořit. Mohl by to být začátek řešení krize dostupného bydlení, která dnes probíhá prakticky celým západním světem.

Více na stránkách Reuters.

Letadlo s raketovým pohonem od Dawn Aerospace ve vzduchu

V našem týdeníku musí být vždy alespoň jedna zpráva týkající se vesmírného průzkumu. Dnešní místo zabírá firma Dawn Aerospace, která se dala na cestu k vytvoření letadla s raketovým pohonem. Firma představila svůj stroj, který má za sebou trojici úspěšných startů, při kterých dosáhl lehce pod rychlost zvuku a výšky 50 000 stop. Další testy mají již překonávat rychlost zvuku. Celkovým cílem je dostat letadlo nad 100 km výšky, což se obecně považuje za hranici vesmíru, a to dvakrát za jediný den.

Dawn Aerospace se snaží o vytvoření dopravního prostředku, který by byl rychlý, levný na provoz a mohl by se využívat opakovaně v krátkých časových intervalech.

Více na stránkách Techcrunch.

Avatar Autor
Martin Doležal

V osmnácti letech si místo parašutistického kurzu zvolil investici do akcií. Od té doby ho trhy školí každý den. Když v roce 2020 poznal kryptoměny, změnilo to jeho uvažování o celém světě. V tuto chvíli pracuje na projektu Banditize.