Drazí čtenáři, vítejte u našeho tradičního týdeníku ze světa kryptoměn. Jako vždy jsme si pro vás připravili spoustu novinek, které podle nás stojí za pozornost. V dnešním vydání si zhodnotíme sentiment na trhu, který je skoro pod bodem mrazu. Ukážeme si investiční platformu Robinhood, která neskutečně těží z volatility posledních měsíců. Následně přeskočíme třeba na firmu Morgan Stanley, která svým poradcům rozvázala ruce v prodeji kryptoměnových ETF, nebo třeba na legalizaci těžby v Rusku. Přejeme vám příjemné čtení, pojďme se na to vrhnout.

Na trzích panuje extrémní strach

Za posledních dvanáct měsíců nadělal bitcoin v hlavách investorů, a to především těch nových, velkou paseku. Nejprve jsme zažívali velmi rychlý a stabilní růst, který se zasekl zhruba v březnu. Od té doby dostává bitcoin jeden výprask za druhým, třebaže se zatím z každého z nich relativně dobře vzpamatoval.

Ten poslední proběhl zhruba před týdnem. Cena se na malou chvíli podívala dokonce pod 50 000 dolarů. Bitcoin se následně vydrápal zpět nad šedesát tisíc, nicméně v době psaní článku je znovu pod touto hodnotou.

bitgree.org

Asi nikdo nedokáže přesně odhadnout důvod, který k této volatilitě vede, avšak velice přesně si lze ukázat sentiment, který to na trhu vytváří. Stačí se jen podívat na Fear and Greed index, který se v průběhu propadu dostal na úroveň extrémního strachu.

Více na stránkách Cointelegraph.

Robinhood těží z volatilního trhu, růst výnosů z tradingu kryptoměn vyšší o 161 %

Když je zlatá horečka, prodávejte krumpáče. Asi takto by se dal shrnout přístup brokerských společností k celé traderské komunitě. Příkladem za všechny je low-cost broker Robinhood, který má na kryptoměnovém trhu doslova žně.

Společnost zaznamenala meziročně v druhém čtvrtletí nárůst výnosů z tradingu kryptoměn o 161 procent na 81 milionů dolarů. Nejzajímavější na tom je fakt, že jde prakticky o dvojnásobek výnosů, které má Robinhood z tradingu akcií. 

cointelegraph.com

Pro firmu, a samozřejmě i pro akcionáře společnosti, je to skvělá zpráva, ale trhy na příliš nezareagovaly. Je možné, že se tento nárůst bere spíše jako krátkodobá záležitost, kterou investoři nepočítají do budoucího fungování firmy.

Více na stránkách Cointelegraph.

ETF na spotový ether od Blackrocku již nasbíralo přes 900 milionů dolarů

Krátká zpráva z kryptoměnových ETF fondů se dnes týká toho ethereového. BlackRock se svými produkty sbírá peníze kudy chodí. Jejich ETF na spotový ether již získalo kapitál v hodnotě větší než 900 milionů dolarů. Je to rekordní výkon, neboť takové množství prostředků investoři do fondu vložili jen za pouhé tři týdny fungování.

Někdo by mohl říct, že kryptoměnové fondy nesplňují původní myšlenku a účel bitcoinu. Na druhé straně ale ukazují, že je po kryptoměnách velký zájem, který však musí být podpořený dostatečně důvěryhodnou infrastrukturou a regulacemi.

Více na stránkách Cointelegraph.

Finanční poradci Morgan Stanley mohou oficiálně nabízet kryptoměnová ETF

Morgan Stanley je jedna z největších finančních institucí na světě, která zaměstnává desítky tisíc poradců a obhospodařuje kapitál v bilionech dolarů. V minulém týdnu MS oficiálně umožnili svým zaměstnancům prodej kryptoměnových ETF fondů, což je další krok k mainstreamovému rozšíření.

Více na stránkách Cointelegraph.

Na blockchainu Arbitrum vzniká tokenizovaný fond peněžního trhu

Tokenizace aktiv je téma, které má ohromný potenciál, avšak zatím je příkladů této “technologie” jen málo. I tak ale projekty přibývají. Dalším přírůstkem do této skupiny bude tokenizovaný fond peněžního trhu od Franklina Templetona, který jej umístil na blockchain Arbitrum. Investoři tak budou mít možnost zakoupit produkt, který spojuje investice do tradičních nízkorizikových aktiv s novou technologií decentralizovaných financí.

Více na stránkách Cointelegraph.

Společnost Celsius žaluje Tether o 3,5 miliardy dolarů

Ve zprávách se nám objevil i nový soudní spor, který tentokrát vyvolala společnost Celsius. Ta se snaží zaútočit na správce stablecoinu Tether s tím, že údajně neoprávněně prodávali bitcoinové jednotky, které měly sloužit jako kolaterál. Celsius po Tetheru požaduje 3,5 miliardy dolarů.

Více na stránkách Cointelegraph.

Rusko legalizuje těžbu bitcoinu a jiných kryptoměn

Rusko se dnes v médiích probírá především z hlediska válečného konfliktu. Nemělo by se ale zapomínat na to, že v pozadí je stále stát, který se nějak vyvíjí. Před pár dny se zde pro kryptoměnový trh odehrála poměrně zásadní změna, neboť tamní zákonodárci legalizovali těžbu bitcoinu a jiných kryptoměn. Jednotlivci a firmy tak budou mít možnost beztrestně těžit a obchodovat kryptoměny. Těžba bude přirozeně podléhat daním a dalším regulacím.

Asi se nedá ani pochybovat o tom, že by to byl krok udělaný pouze pro dobro obyvatel. Rusko jednoznačně hledá alternativní cestu k obcházení sankcí, které jej dost zásadně brzdí.

Více na stránkách Cointelegraph.

Partnerem týdeníku je Coinwage

„Děláme spoření do bitcoinu jednodušší“

Avatar Autor
Martin Doležal

V osmnácti letech si místo parašutistického kurzu zvolil investici do akcií. Od té doby ho trhy školí každý den. Když v roce 2020 poznal kryptoměny, změnilo to jeho uvažování o celém světě. V tuto chvíli pracuje na projektu Banditize.

Partnerem týdeníku je Coinwage

Coinwage dělá spoření do bitcoinu jednodušší!

Coinwage