Drazí čtenáři, vítejte u našeho tradičního týdeníku ze světa kryptoměn. Jako vždy jsme si pro vás připravili velkou nálož novinek, které podle nás stojí za pozornost. Nejdříve ze všeho se podíváme na paniku, která se v posledních dnech nese padajícími trhy. Zkusíme si nastínit i nějaké důvody, které mohly k těmto výprodejům vést. Dále přejdeme například k možnosti, že by USA tvořilo bitcoinové rezervy, a třeba i k takovým chuťovkám jako je kolekce sneaker bot od Donalda Trumpa s bitcoinovou tématikou. Přejeme vám příjemné čtení.

Pád kryptoměnového trhu, bitcoin pod 50 000 dolary

Kryptoměnový trh je v posledních pár týdnech na vcelku bipolární vlně. Začátek února se nesl ve velkých propadech na skoro 50 000 dolarů, jen aby následně velkou část těchto ztrát vymazal a ceny vyšponoval zpět na 70 000 dolarů. Naneštěstí se směr znovu obrátil minulý týden a celá investorská obec zažila další krvavou řežbu. Bitcoin ztratil více než 16 procent za týden, ether dokonce kolem 20 %, a to během pouhých dvou hodin. Celková tržní kapitalizace kryptoměnového trhu se snížila o 17 %.

cointelegraph.com

Co se týče důvodů, nedá se se přesně určit žádný konkrétní spouštěč. Jde spíše o směs všemožných tlaků. Jedním z nich jsou horší ekonomické ukazatele nezaměstnanosti v USA. Pád přišel také společně s poklesy, které se odehrály na akciových trzích. Zde by se dal pak vypíchnout narativ, který říká, že se kryptoměny v podstatě chovají jako technologické akcie, přičemž právě ty zažily minulý týden výplach. Takovou malou tečkou pak může být například report týkající se aplikací druhé vrstvy bitcoinové sítě, který tvrdí, že většina těchto řešení není dlouhodobě udržitelná.

Více na stránkách Cointelegraph.

Bitcoinová dominance se dostala na necelých 60 %

I v tom celém negativním procesu se dá najít něco pozitivního, což je například bitcoinová dominance. Tento ukazatel představuje podíl tržní kapitalizace bitcoinu na celkové tržní kapitalizace kryptoměnového trhu. Když se hodnota zvyšuje, znamená to, že investoři drží majetek spíše v bitcoinu, zatímco z ostatních projektů jej stahují. Propady ukázaly, že je bitcoin stále považován za takový “bezpečný” přístav, neboť bitcoinová dominance se zvedla na celých 58 procent.

Více na stránkách Cointelegraph.

Bitcoin je stále bezpečnější, obtížnost těžby dosáhla nových maxim

Druhá dobrá zpráva, tentokrát spíše technického rázu, se týká bitcoinové těžby. Přesně prvního srpna se přehodnocovala náročnost těžby, aby se následně zvedla o 10,5 procenta. I když se to může zdát jako nepříjemné či negativní (tedy hlavně pro těžaře), z hlediska uživatele je to skvělá novinka. Čím složitější těžba bitcoinu je, tím větší jistotu můžete v bitcoinový blockchain mít. Měli bychom si proto přát, aby se tento parametr stále zvedal.

Více na stránkách Cointelegraph.

Zajímáte se o kolekce obuvi? Co takhle bitcoinové sneakers od Donalda Trumpa

Na trh se dostala nová edice tenisek. Nejsou to však ledajaké boty. Jedná se o sérii Donalda Trumpa, které mají ještě ke všemu potisky s bitcoinovou tématikou. Dají se koupit na eBay, respektive byla spuštěna jejich předobjednávka. Mohl by se z nich stát vcelku hezký investiční kousek, neboť spekulanti již jejich cenu vytočili na šílených 2 500 dolarů. Údajně je při jejich nákupu šance i na to, že je podepíše sám Donald Trump. Jedná se o jeden z dalších kroků Donalda Trumpa, který má podpořit jeho kampaň na podporu kryptoměn, a samozřejmě úspěch v prezidentských volbách.

cointelegraph.com

Více na stránkách Cointelegraph.

Spojené státy americké možná vytvoří strategické bitcoinové rezervy

Sanátorka Cynthia Lummisová je v kryptoměnovém světě známou tváří. Již pěknou řádku let je velkou proponentem této technologie. Před pár dny přišla s novým plánem, který by měl vyústit ve vytvoření strategických bitcoinových rezerv, které by USA drželo ve svých vlastních adresách. Spojené státy by podle ní měly nakoupit zhruba 5 procent celkové bitcoinové poptávky, tedy zhruba 1 milion jednotek. Na podporu tohoto záměru bylo politikům odesláno již tisíce dopisů od jednotlivých občanů.

Více na stránkách Cointelegraph.

Přes 40 procent bitcoinů z Mt.Gox již vráceno

Mt.Gox je v historii bitcoinu černé období. Burza s tímto názvem totiž svým zákazníkům ztratila tisíce jednotek a miliony dolarů skrze hackerský útok, kterému podlehla. Po deseti letech se teď konečně prostředky začínají vracet právoplatným vlastníkům, což s sebou nese i jejich distribuci, a někdy i okamžitý prodej. Celkem již bylo převedeno přes 41,5 všech ztracených jednotek v hodnotě 4 miliardy dolarů.

Více na stránkách Cointelegraph.

Crypto.com předběhlo Coinbase v obchodních objemech

Společnost Crypto.com udělala ve světě díru hlavně kvůli jejich kryptoměnové platební kartě, která byla ve svém čase úplnou novinkou a nabízela krásné benefity (např. velký cashback). Teď už jde i o plnohodnotnou směnárnu. Crypto.com dokonce dokázalo předběhnout světoznámou Coinbase, což je taková dlouhodobá směnárenská stálice. Důvodem by mělo být zvýšení zájmu u ethereové ETF a institucionální zájem.

Více na stránkách Cointelegraph.

Partnerem týdeníku je Coinwage

„Děláme spoření do bitcoinu jednodušší“

Avatar Autor
Martin Doležal

V osmnácti letech si místo parašutistického kurzu zvolil investici do akcií. Od té doby ho trhy školí každý den. Když v roce 2020 poznal kryptoměny, změnilo to jeho uvažování o celém světě. V tuto chvíli pracuje na projektu Banditize.

Partnerem týdeníku je Coinwage

Coinwage dělá spoření do bitcoinu jednodušší!

Coinwage