„Investoři se během minulého týdne z přehnaného optimismu přehoupli do extrémního pesimismu, hlavně kvůli novým ekonomickým datům z USA, která naznačují oslabení trhu práce,“ uvádí analytik BHS Timur Barotov.

Minulý týden byl pro investory nejrušnější za celé čtvrtletí, když více než 1000 veřejně obchodovaných společností, z toho 171 z indexu S&P 500, zveřejnilo své výsledky. Federální rezervní systém ponechal úrokové sazby beze změny, předseda Jerome Powell měl tiskovou konferenci a nová ekonomická data znepokojila investory. Obavy z recese se začaly projevovat a většina akcií prudce klesla. Většina akciových portfolií po celém světě nyní zaznamenává ztráty. I dnes ráno se americké hlavní indexy ve fázi před otevřením burzy nacházely ve velkém výprodeji, Nasdaq Composite klesl o 6 %, index S&P o 3 % a Russell 2000 o 4 %, než došlo k pomalému oživení. Takto výrazné pohyby u futures hlavních amerických indexů jsou velmi vzácné.

Ekonomika směřuje do recese?

Největší zklamání přinesla ekonomická data z druhé poloviny minulého týdne, která mohou naznačovat, že americký trh práce rapidně oslabuje. Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech stoupá již čtyři měsíce v řadě, z květnových 3,8 % na červencových 4,3 %. Trhy takový růst neočekávaly. Ačkoli tato míra nezaměstnanosti není vysoká, trend je znepokojivý, protože nezaměstnanost má tendenci před recesí pomalu růst a v recesi pak rychle vystoupat na extrémní hodnoty. Navíc se aktivovalo tzv. Sahmovo pravidlo, které předpovídá recesi, pokud rozdíl mezi tříměsíčním klouzavým průměrem míry nezaměstnanosti a minimem tohoto ukazatele za posledních dvanáct měsíců překročí 0,5 %. Aktuálně je tento rozdíl 0,53 %. Tento ukazatel v minulosti vždy přesně předpověděl recesi, ale jeho autorka, bývalá výzkumnice Fedu Claudia Sahm, varuje, že tentokrát nemusí být přesný kvůli zvláštnostem trhu práce po pandemii a imigračním vlivům v USA.

Kromě rostoucí nezaměstnanosti museli investoři také vstřebat nižší počet nově zaměstnaných Američanů v červenci, horší sentiment ve zpracovatelském průmyslu, zpomalující růst mezd a stále vysoké růstové náklady. To vytváří obraz stagflace (pomalý růst a zvýšená inflace), což je jeden z nejhorších scénářů pro trhy. Sentiment na trhu se rychle změnil z pozitivního na velmi negativní. Tento obrat způsobil ostré výprodeje na amerických i globálních finančních trzích. Index Russell 2000 klesl za týden o 7 %, Nasdaq Composite o necelá 4 % a index S&P 500 o 2,5 %. Japonský index Nikkei 225 se za týden propadl o 18 %, německý index DAX klesl o 6 % a Bitcoin ztratil více než 20 %.

Výsledková sezóna

Výsledková sezóna za druhý kvartál 2024 v USA vypadá úspěšně. Podle společnosti FactSet více než 75 % společností z indexu S&P 500 zveřejnilo své čtvrtletní výsledky a zisky meziročně vzrostly o 11,5 %, což je nejvyšší růst za poslední tři roky. Nicméně, jde o meziroční růst a ve druhém kvartále 2023 zisky výrazně klesaly o 4,2 %. Tento růst je tedy opticky lepší než skutečně je a investoři jsou opatrní. Růst zisků tedy nebyl v tomto čtvrtletí nijak výjimečný a nenadchl investory.

Warren Buffett prodává akcie Apple

Sentiment dále zhoršila zpráva o změnách v portfoliu Warrena Buffetta. Podle regulačních oznámení zveřejněných v sobotu, společnost Berkshire Hathaway prodala zhruba polovinu své největší pozice ve společnosti Apple. Před tímto krokem tvořila Apple asi 50 % celého investičního portfolia Buffetta, po této změně dojde k výprodeji jedné čtvrtiny celého portfolia. Buffett, dlouhodobý investor, který obvykle drží pozice mnoho let, tímto krokem vyslal na trh silný signál. Peněžní zásoba Berkshire tak vzrostla na více než 270 miliard USD. Akcie Apple v předobchodní fázi klesají o 10 %. Buffett rovněž zmenšoval svou druhou největší pozici v portfoliu, Bank of America. Toto rapidní snižování pozic může být vnímáno investory negativně.

Pohyb kapitálu napříč sektory

V posledních týdnech investoři utíkají z předražených amerických technologických titulů, které táhly trhy k rekordním maximům. Nejvíce trpí sektory spojené s umělou inteligencí, jako jsou výrobci čipů Nvidia, Broadcom, AMD a ASML, softwaroví vývojáři jako Microsoft, Adobe, Oracle a CRM. Velká technologická sedmička se nevyhnula výprodejům. Největší americké banky a většina finančního sektoru také výrazně poklesly. Daří se pouze defenzivním sektorům jako potravinové řetězce, výrobci nápojů, tabákové společnosti, restaurace, nemovitostní sektor, telekomunikační společnosti, zdravotnické společnosti a veřejná infrastruktura. Akcie cestovního ruchu také výrazně klesly, například akcie Airbnb o 8,5 %, Booking o 10 %, Carnival o 14 % a Marriott o 10 %.

Ceny dluhopisů, tradičního protirecesního nástroje, rostly. Menší společnosti, které měly podle očekávání růst rychleji než ty větší, zklamaly. Podle našeho názoru byl nedávný růst menších společností způsoben jevem short squeeze, kdy se uzavíraly krátké pozice na menších společnostech v očekávání poklesu úrokových sazeb. Pokud dojde k ekonomickému zpomalení a recesi, malé společnosti nejsou dobrou volbou i přes jejich relativně atraktivní ocenění vůči větším společnostem. Menší společnosti jsou totiž v recesi nejzranitelnější.

Co bude dál?

V BH Securities se obáváme, že pokles akciových trhů může pokračovat. Ekonomika USA zpomaluje, likvidita na trhu klesá, nejistoty z listopadových prezidentských voleb přetrvávají, vysoká ocenění a zpřísňování monetární politiky v Japonsku vytvářejí tlak. Navíc srpen a září jsou historicky nejhorší období pro akcie. Trhy jsou extrémně volatilní a mohou svůj vývoj výrazně otočit během jediného dne.

Avatar Autor
Radim Oulehla

Nadšenec do e-commerce, online marketingu a FinTechů. Chorobný minimalista a odpůrce nesmazaných e-mailů. Spoluzakladatel Podpořit.cz.