Drazí čtenáři, vítejte u našeho tradičního týdeníku ze světa kryptoměn. Jako vždy jsme si pro vás připravili spoustu novinek, které podle nás stojí za pozornost. Dnes se nejdříve ze všeho podíváme na cenu bitcoinu. Ta po dlouhé době udělala konečně nějaký větší pohyb, který byl naneštěstí směrem dolů. Koukneme se na poměrně zajímavou investiční možnost v podobě US dluhopisů, které se převedly do tokenizované podoby. Čeká nás k tomu pak samozřejmě mnoho dalšího, takže neztrácejme čas a pojďme na to.

Bitcoin prorazil zónu podpory a propadl se na 53 500 dolarů

Již pěkně dlouhou dobu se v komunitě očekával nějaký velký cenový pohyb u bitcoinu. Jak jste si jistě všimli, cena této kryptoměny se nedávno propadla o pěkných pár tisíc, přičemž dno tohoto pádu bylo zhruba kolem 53 500 dolarů. Co se tedy stalo?

Z logiky věci nikdo nemůže vědět úplně přesný důvod, avšak nějaké indicie se přece našly. Jednou z nich je například již dlouholetá kauza s Mt.Gox, která zažila jeden z největších hacků v historii bitcoinu. Po dlouhých letech se konečně vrátilo přes 8 miliard dolarů v bitcoinu do rukou právoplatných držitelů a očekává se, že se velká část z nich prodá. To by vytvořilo poměrně velký tlak na cenu směrem dolů, čehož se mohli současní držitelé zaleknout.

google.com

V době psaní článku se bitcoin znovu nadechl a momentálně se obchoduje za 57 700 dolarů.

Více na stránkách Cointelegraph.

Kryptoměnový startup spouští tokenizované US dluhopisy na bitcoinové síti

Tokenizace reálných věcí může být revoluční záležitostí, neboť by mohla velice zjednodušit převod práv k různým statkům. Můžete si to představit třeba tak, že by byl na neměnném blockchainu zapsán celý katastr nemovitostí se všemi právy k nim, a jediné, co by při koupi stačilo, by bylo vlastnický token převést na soukromou adresu nakupujícího. Jenom jednoduchý příklad, který však ukazuje sílu této technologie.

Jedna z nejzajímavějších novinek, které v dnešním týdeníku máme, se týká tokenizování “starých” aktiv, konkrétně amerických dluhopisů. Tuto akci chce provést startup Hamilton, kteří převádějí dluhopisy do blockchainů fungujících na druhé vrstvě bitcoinové sítě. Zmínit se dají například chainy Stacks, Core či BoB. Druhá vrstva je v tomto směru velice dobrým nápadem, neboť má standardně podstatně menší poplatky a rychlejší fungování.

Více na stránkách Cointelegraph.

Jaké skupiny investorů drží bitcoin? Zvyšují se státní i firemní pokladnice

Zajímalo vás někdy rozložení investorů do bitcoinu? Toto aktivum již dávno není výhradou jen divných hipsterů, kteří se chtějí všemi možnými prostředky odlišit od davu. Dnes jsou velkými investory také soukromé společnosti, a dokonce i státní pokladny. Jistě už jste slyšeli třeba jméno Microstrategy. Firma Michaela Saylora drží více než 1 % celkové nabídky bitcoinových coinů.

Veřejné a soukromé společnosti mají celkově pod svými křídly přes 810 000 jednotek, tedy lehce pod čtyři procenta celkového množství bitcoinů. 

Více na stránkách Cointelegraph.

Jižní Korea chce postavit systém na sledování kryptoměnových transakcí

Jižní Korea se sice považuje za jedno z technologických center, nicméně k tomu u nich patří i poměrně velká kontrola uživatelů daných služeb. Novinkou, kterou tam zavedla tamní finanční dozorčí služba, je možnost monitorovat podezřelé kryptoměnové transakce na směnárnách a burzách. Úřad bude mít možnost filtrovat abnormální transakce a rovnou je i nahlašovat konkrétním autoritám. Vše začne platit 19. července a spadá sem celkem 29 burz.

Více na stránkách Cointelegraph.

Tokenový airdrop ZK tokenu na decentralizované burze PancakeSwap

Jedna z největších decentralizovaných burz na světě PancakeSwap oznámila Airdrop v hodnotě 2,4 milionu ZK tokenů. Má to být odměna pro členy komunity, kteří se zapojili do spuštění zkSync PancakeSwap. Airdrop začne 5. července a skončí 5. srpna. Do programu se kvalifikují držitele veCAKE, poskytovatelé likvidity, aktivní obchodníci a účastníci zkSync kampaní.

Více na stránkách Cointelegraph.

Odměna až 1 milion dolarů pro hledače bugů na blockchainu Solana

Spousta firem dnes využívá tzv. Bug bounty programy, které mají za cíl motivovat etické hackery k odhalování chyb, přičemž za každý úspěch je vyplacena určitá finanční suma. Podobný program teď spouští i Solana, která celkovou odměnu nastavila na jeden milion dolarů. Vše se konkrétně týká validačního klienta Firedancer, který má za cíl zvýšit rychlost a spolehlivost sítě Solana.

Více na stránkách Cointelegraph.

Binance oslavila sedm let existence s 200 miliony uživateli

Poslední zpráva se týká oslav, které teď probíhají ve společnosti Binance. Tato burza oslavila sedm let na trh, a to s více než 200 miliony aktivními uživateli. Firma k tomuto výročí spustila akci “Be Binance”, která věrným uživatelům umožňuje vyhrát všemožné ceny v podobně osobních setkání, lístků na virtuální události apod. 

Více na stránkách Cointelegraph.

Partnerem týdeníku je Coinwage

„Děláme spoření do bitcoinu jednodušší“

Avatar Autor
Martin Doležal

V osmnácti letech si místo parašutistického kurzu zvolil investici do akcií. Od té doby ho trhy školí každý den. Když v roce 2020 poznal kryptoměny, změnilo to jeho uvažování o celém světě. V tuto chvíli pracuje na projektu Banditize.

Partnerem týdeníku je Coinwage

Coinwage dělá spoření do bitcoinu jednodušší!

Coinwage