Drazí čtenáři, vítejte u našeho tradičního týdeníku ze světa technologií, fintechů a businessu. Jako vždy jsme si pro vás připravili pořádnou nálož novinek, které podle nás stojí za pozornost. Dnešní článek se bude z poměrně velké části věnovat robotům, a to těm humanoidním i plyšovým. Dále si ukážeme dobrou zprávu ze SpaceX, která vyhrála poměrně důležitou zakázku od agentury NASA, a pak skočíme třeba na společnost Meta, která bude mít se svým business modelem problém u Evropské Unie. Nebudeme ztrácet čas, pojďme se na to vrhnout.

SpaceX vyhrála zakázku od NASA na navrácení ISS na zemi

Firma SpaceX má za sebou mnoho úspěchů. Muskova firma jako první na světě vytvořila vzletové rakety, které se dokáží vrátit na zem, dokázala uchopit zájem lidí o vesmírný průzkum, a dokonce již dopravuje astronauty na cílová místa nad naší malou milou zemičkou. Momentum firmě přirozeně pomáhá k naplňování dalších cílů.

Novou dobrou zprávou pro vedení i milovníky této značky je to, že firma splnila požadavky NASA, díky čemuž získala zakázku na deorbitaci Mezinárodní vesmírné stanice ISS. SpaceX dostalo za úkol vyvinout plavidlo, které se zvládne na stanici napojit a změnit její kurz tak, aby její trajektorie zamířila do míst nad oceánem, do kterého posléze spadne. Splněním tohoto zatím neprobádaného úkoly si SpaceX přijde na 842 milionů dolarů.

Více na stránkách Techcrunch.

Humanoidní roboti od Agility začínají pracovat ve skladu Spanx

Pokud bychom si dnes rozdělili robota na jeho tělo a mozek, pak se dnes většina médií soustředí především na tu “inteligenci”, která se mu má do kovové hlav nahrát. Jen málokdy něco prosákne ze světa hardwaru, který by mělo robotické tělo obsahovat. I v této části se ale pokroky dějí. Například takovým hezkým kouskem je robot z dílny Agility. Společnost získala zakázku na použití jejich humanoidů ve skladových prostorech, kde budou dělat opakující se činnosti – např. přenášení beden apod.

Zajímavé je také označení takové služby jako RaaS, tedy Robots-as-a-Service

Více na stránkách Techcrunch.

Budou mít roboti na svém těle “živou” kůži?

Naopak japonští vědci významně zapracovali na tom, aby humanoidní roboti skutečně jako lidé vypadali, nebo se alespoň k tomuto “ideálu” přiblížili, a to tak, že na obličej jednoho z exemplářů přidělali živou buněčnou kůži. Použity byly lidské buňky, které se podařilo vypěstovat uměle v laboratoři. Kůže je údajně schopná samoléčení a umí se pohybovat s mechanickými částmi robota bez toho, aby se trhala nebo jinak poškozovala.

Více na stránkách Techcrunch.

Robotí zvířátka mohou pomoci s osaměním v domovech pro seniory

Taková poslední “výzkumná” zpráva k nám přiletěla z domovů pro seniory, kde byly nasazené robotické kočky, psi a třeba ptáci. Zvířata mají za cíl napodobovat skutečné domácí mazlíčky, poskytovat pocit útěchy a zajišťovat společnost pro osazenstvo domovů. Test proběhl v New Yorku a spustil jej Úřad pro stárnoucí. Výsledky se zdají být velmi pozitivní, neboť ukazují, že osamělost mezi testovanými klesla o 70 procent, a dokonce byla zaznamenána úleva od bolesti o 75 procent.

Více na stránkách Techcrunch.

Meta se svým systémem “Pay or consent” v Evropské Unii nepochodí

Firma Meta měla v historii spoustu problémů s daty uživatelů a jejich nevhodným používáním. Velkou slávu neudělalo ani rozhodnutí, že uživatelé buď musí souhlasit se sbíráním osobních údajů, nebo musí zaplatit. Své k tomu očividně měla co říct i Evropská Unie, která shledala, že je tento směr vedení sociální sítě v rozporu s pravidly o ochraně osobních údajů. Jakou bude mít toto shledání dohru zatím není jasné.

Více na stránkách Techcrunch.

Uživatelé investiční platformy Robinhood dostanou AI funkce

Investiční poradenství s pomocí umělé inteligence je vcelku mladou věcí, u které se ještě ukáže její význam. Nově budou moci tuto technologii testovat uživatelé investiční platformy Robinhood, která bude nabízet personalizované investiční strategie vycházející z globálních dat.

Více na stránkách Cointelegraph.

Prototyp holografických brýlí od Meta

Meta se pustila do vývoje holografických brýlí. Budou obsahovat kamery, mikrofony, reproduktory a holografické displeje s plným zorným polem. Mohl by to být přelom zejména v prostředí Web3 aplikací a rozšířené realitě.

Více na stránkách Cointelegraph.

Služby robotaxi od Waymo jdou v San Franciscu do plného provozu

Pokud budete mít někdy cestu do San Francisca, můžete zkusit využít služby skutečných robotických taxi vozů. Firma Waymo minulý týden uvolnila i čekací listiny, kvůli kterým bylo jejich použití dost obtížné. Ve městě momentálně slouží zhruba 300 vozů každý den v týdnu po 24 hodin.

Více na stránkách Techcrunch.

Amazon stojí před další žalobou za 3,4 miliardy dolarů

Ve Spojeném království čelí Amazon další hromadné žalobě, která dosahuje na částku 3,4 miliardy dolarů. Důvodem jsou údajně protisoutěžní praktiky. Podobné soudy předtím vyústily v to, že Amazon své procesy změnil, avšak bez nutnosti uhradit finanční pokuty.

Více na stránkách Techcrunch.

Avatar Autor
Martin Doležal

V osmnácti letech si místo parašutistického kurzu zvolil investici do akcií. Od té doby ho trhy školí každý den. Když v roce 2020 poznal kryptoměny, změnilo to jeho uvažování o celém světě. V tuto chvíli pracuje na projektu Banditize.