Drazí čtenáři, vítejte u našeho tradičního týdeníku ze světa kryptoměn. Jako vždy pro vás máme připravenou velkou nálož novinek, které podle nás stojí za pozornost. V dnešním článku se podíváme na bitcoinová ETF z hlediska správcovských společností. Ukážeme si nový čip z firmy Bitdeer, který by měl umožnit zásadně efektivnější těžbu bitcoinu. Další ze zpráv se budou týkat například dopadu půlení na reálné těžařské firmy nebo třeba interní měny, kterou spouští komunikační aplikace Telegram. Pohodlně se usaďte a můžeme se na to vrhnout.

Bitcoinová ETF tvoří desítky procent přítoků kapitálu do správcovských společností

To, že ETF fondy na spotový bitcoin perfektně zaplnily díru na trhu pro retailové a institucionální investory, již víme. Zmíněné fondy jsou ale zlatou husou i pro samotné správcovské společnosti. Jen v roce 2024 totiž ETF přitahují kapitál, který tvoří desítky procent v celkových přítocích do produktového portfolia těchto firem. Podle nového reportu je ETF od Blackrocku zodpovědné za zhruba 26 procent celkového kapitálového inflow do firmy, a u Fidelity zajišťuje bitcoinové ETF dokonce 56 procent.

cointelegraph.com

V celkovém porovnání je největším provozovatel ETF fondů značka Vanguard. Vedení firmy je však nápadu bitcoinových fondů spíše v opozici, což se může do budoucna ukázat jako ten zásadní krok, díky kterému první místo ztratí.

Více na stránkách Cointelegraph.

Jak vypadá efekt půlení u těžařů? Jako pokles výnosů o 40 procent

Pro běžného uživatele či držitele kryptoměn je bitcoinové půlení svátek, který spíše odškrtává další čtyři roky fungování. Z praktického hlediska se ale nic moc nemění. To je úplně jiný příběh ve chvíli, kdy jste těžař. O svém zápolení s tímto eventem se podělila firma Bitfarms. Jejich příjmy po halvingu klesly o 42 %

cointelegraph.com

V absolutních číslech vytěžila firma v halvingovém dubnu 263 BTC, zatímco měsíc poté již jen 156 bitcoinů. Jedním z vlivů bylo údajně také mimořádně chladné počasí, které těžbu na pár dní omezilo, zároveň se však snížila obtížnost, která udělala těžbu jednodušší. Tak či tak je zde vidět, jak může halving zamávat s celou výsledovkou těžařských společností.

Více na stránkách Cointelegraph.

Energeticky efektivnější čipy pro těžbu bitcoinu od firmy Bitdeer

U těžby ještě chvilku zůstaneme. Každý těžař musí sledovat obě strany účetnictví, tedy nejen množství vytěžených bitcoinů, ale také náklady, které jsou především v podobě elektřiny. V pozadí proto probíhají zbrojařské závody o čipy, které by měly nejlepší poměr výkonu a spotřeby. A proč o tom mluvíme? Minulý týden byl totiž veřejnosti představen čip SEAL04 od Bitdeer. Výrobek by měl být zhruba 6x efektivnější než je průměr. I pro samotný bitcoin by to byla skvělá věc, neboť by tím mohla klesnou nenávist, kterou na něj lidé směřují kvůli jeho energetické náročnosti.

Více na stránkách Cointelegraph.

Telegram spouští interní měnu Stars

Telegram před pár dny ukázal svůj nový token Stars, který bude možné používat pro nákup digitálních produktů v aplikaci. Naopak vývojáři jej budou moci využít pro dotování reklam a promování svých vlastních aplikací.

Více na stránkách Cointelegraph.

Kryptoměny dostávají podporu od Donalda Trumpa

Donald Trump se na své poslední fundraisingové akci vyjádřil tak, že by se chtěl v případě svého volebního úspěchu stát “kryptoměnovým prezidentem”. V souvislosti s tím kritizoval i kroky současné vládnoucí strany, která se poslední roky do kryptoměn s vervou opírala a regulovala kde se dalo. Pro Donalda Trumpa je to jednoznačně o získávání dalších hlasů, avšak pokud by to alespoň částečně dodržel, mohlo by to mít pro kryptoměny pozitivní dopad.

Více na stránkách Cointelegraph.

Texas bude mít svou vlastní burzu se soustředěním na ETF fondy

Stát Texas bude mít pravděpodobně svou vlastní akciovou burzu s názvem Texas Stock Exchange. Instituce již získala financování ve výši 120 milionů dolarů a o oficiální registraci plánuje zažádat koncem roku 2024. Důležité je to, že se má burza soustředit hlavně na burzovně obchodovatelné fondy ETF, což jsou dnes jedny z nejobchodovanějších aktiv na světě. Z této burzy tak budou benefitovat i kryptoměny a jejich ETFka. Na burzu by se také mohly dostat kryptoměnové společnosti, jejichž vstup je na jiných burzách omezovaný.

Více na stránkách Cointelegraph.

Nové tokeny celebrit jsou ve většině případů díra na peníze

Už jste asi slyšeli o tokenech navázaných na celebrity. Svůj coin má tak například Donald Trump, Joe Biden, ale také jiné celebrity a politici. V minulém týdnu jich byla spuštěna další várka, mezi kterými byl třeba “JENNER” od celebrity Caitlyn Jenner nebo “RICH” či “DAVIDO”. Nedělejte si ale žádné iluze o tom, že by to snad byly nějaké dobré investice. Po úvodní FOMO totiž vždy přišel strmý pád o desítky procent, ze kterého se zatím žádný z těchto tokenů nevzpamatoval.

Prakticky jediný “celebrity token”, který si nějak udržuje svou hodnotu, je “MOTHER”, který vydala Iggy Azaela.

Více na stránkách Cointelegraph.

Partnerem týdeníku je Coinwage

„Děláme spoření do bitcoinu jednodušší“

Avatar Autor
Martin Doležal

V osmnácti letech si místo parašutistického kurzu zvolil investici do akcií. Od té doby ho trhy školí každý den. Když v roce 2020 poznal kryptoměny, změnilo to jeho uvažování o celém světě. V tuto chvíli pracuje na projektu Banditize.

Partnerem týdeníku je Coinwage

Coinwage dělá spoření do bitcoinu jednodušší!

Coinwage