• Nárůst tržeb malých podniků během prvního víkendu olympijských her o 24 %[1]
  • Výrazný nárůst útrat držitelů karet Visa v mnoha typech podniků včetně restaurací, divadel a muzeí
  • Největší podíl výdajů byl u zahraničních návštěvníků zaznamenán u držitelů karet Visa pocházejících z USA, nejvýraznější nárůsty meziročních výdajů pak u držitelů z Japonska a Brazílie

Data z olympijských a paralympijských her

Společnost Visa, oficiální partner olympijských a paralympijských her v oblasti platebních technologií, zveřejnila nová data, která odhalují vývoj spotřebitelských výdajů během zahajovacího víkendu olympijských her v Paříži 2024.

Světový lídr v oblasti digitálních plateb zjistil, že olympijské hry mají pozitivní dopad na malé podniky v Paříži:

  • Malé podniky v Paříži profitovaly z 6% meziročního nárůstu tržeb od držitelů karet Visa během prvního víkendu olympijských her.
  • Nejvýraznější nárůst výdajů byl zaznamenán u divadel a muzeí +159 %, potravin +42 %, restaurací +36 %, maloobchodu +21 % a zábavy +18 %.
  • Největší podíl zahraničních výdajů pochází od amerických držitelů karet Visa (29 %), meziročně výrazně vzrostly výdaje návštěvníků z Brazílie (+33 %) a Japonska (+129 %).
  • 78 % nákupů zahraničních zákazníků v Paříži bylo bezkontaktních, což znamená meziroční nárůst o 9 %.
  • 39% nárůst počtu rezervací letenek do Paříže v období před zahájením her oproti stejnému období v roce 2023.[2]
  • Meziroční nárůst návštěvníků Paříže mladších 35 let o 120 %.[3]
  • Nejvíce oproti minulému roku vzrostl počet návštěvníků Paříže ze Spojených států (+64 %) následovaných Německem (+61 %) a Španělskem (+27 %)
  • Tržby výrazně vzrostly také v ostatních městech, která hostí olympijské akce, včetně Saint-Étienne (+214 %), Lille (+100 %) a Marseille (+38 %).

Charlotte Hogg, výkonná ředitelka společnosti Visa Europe, uvedla: „Sponzorem olympijského hnutí jsme již téměř 40 let a paralympijských her od roku 2002. Proto dobře víme, jaký pozitivní dopad mohou mít hry na ekonomiky hostitelských zemí. To je v souladu s naším posláním podporovat rozvoj lidí po celém světě.  Naše nejnovější údaje ukazují výrazný nárůst spotřebitelských výdajů držitelů karet Visa během zahajovacího víkendu. Zvláště nás těší nárůst výdajů ve francouzských malých podnicích poté, co jsme v Evropě za poslední 4 roky pomohli 13 milionům z nich k digitalizaci a propojili je se sportovními diváky prostřednictvím aplikace Visa Go. Zvýšené zapojení mladších generací, které vidíme v údajích o cestování, je také zajímavým zjištěním a ukazuje dosah a význam her dnes i v budoucnu.“

Zodpovědnost společnosti Visa za poskytování platebních systémů pro olympijské a paralympijské hry vyžaduje detailní plán pro konkrétní místa konání a fungování rozsáhlé operace. V posledních třech letech Visa ve spolupráci s organizačním výborem vybudovala vlastní platební síť v Paříži i mimo ni, která zajišťuje, že bezkontaktní platby Visa jsou přijímány na 3 500 prodejních místech, která se nacházejí na 32 olympijských a 16 paralympijských sportovištích.

Společnost Visa spustila aplikaci Visa Go, která během her propojuje diváky a turisty s místními podniky. Zájemci si mohou aplikaci Visa Go stáhnout zde.

O společnosti Visa

Visa je jedním ze světových lídrů v oblasti digitálních plateb zpracovávající transakce mezi spotřebiteli, obchodníky, finančními institucemi a vládním sektorem ve více než 200 zemích. Naším posláním je propojit svět prostřednictvím inovativní, spolehlivé a bezpečné platební sítě, umožňující jednotlivcům, podnikům a ekonomikám prosperovat. Ve Visa věříme, že inkluzivní ekonomika propojující každého odkudkoli je přínosem všem a zaručuje budoucnost pohybu peněz. Více se dozvíte na Visa.cz. 

Zřeknutí se odpovědnosti:

Případové studie, statistiky, výzkumy a doporučení jsou poskytovány „TAK, JAK JSOU“ a jsou určeny pouze pro informativní účely. Neměly by být považovány za provozní, marketingové, právní, technické, daňové, finanční nebo jiné poradenství. Společnost Visa Inc. neposkytuje žádnou záruku ani prohlášení ohledně úplnosti nebo přesnosti informací v tomto dokumentu, ani nepřebírá žádnou odpovědnost, která by mohla vyplynout ze spoléhání se na tyto informace. Informace obsažené v tomto dokumentu nejsou zamýšleny jako právní poradenství a čtenářům se doporučuje, aby v případě potřeby vyhledali radu příslušného právního odborníka.

Avatar Autor
Redakce

Autorem je redakce fintech magazínu Fintree.