Drazí čtenáři, vítejte u našeho tradičního týdeníku ze světa technologií, fintechu a businessu. Jako vždy jsme si pro vás připravili velkou spoustu novinek, které podle nás stojí za pozornost. Nejprve se podíváme na dlouho očekávaný vyhledávač od firmy OpenAI, který v sobě spojuje tradiční technologie s AI modelem. Ukážeme si postranní projekt firmy Alphabet s cílem vytvořit oblečení propojené s robotickým exoskeletem, a v neposlední řadě se koukneme třeba na nafukovací vesmírné moduly nebo humanoidní roboty od Elona Muska. Pojďme se na to vrhnout.

Nový internetový AI vyhledávač od OpenAI

Společnost OpenAI udělala do světa se svými AI modely dost velkou díru. Lidé je používají ke spoustě věcem, mezi kterými je i vyhledávání různých informací. Bylo by poměrně divné, kdyby firma nevzala právě tuto složku za pačesy a nevytvořila specifický nástroj, který by mohla tato skupina uživatelů používat.

OpenAI tak právě v tomto kontextu oznámilo spuštění služby SearchGPT. Mělo by jít o prototyp internetového vyhledávače, který v sobě obsahuje i zabudovaný AI model. Vyhledávač by měl svým uživatelům dodávat kromě jiného i konkrétní citace, zdroje, a zároveň má mít schopnost navazovat na předchozí příkazy. 

Cílem OpenAI je konkurovat dosavadnímu králi Google, což by se ve výsledku mohlo i povést. Google už s využitím AI koketoval, nicméně to dost tvrdě naráží na jejich business model, který je založený na reklamách a na přivádění návštěvníků na konkrétní weby. Když se využije nějaký výtah obsahu s pomocí AI, o tento příliv návštěvníků web přijde. Následně pak Google přijde o zákazníka.

Více na stránkách Techcrunch.

Model GPT-4o mini oficiálně spuštěný

Tato malá zpráva se týká nového modelu OpenAI GPT-4o Mini, který by měl být nadesignován hlavně na rychlost a velice nízké zpoždění odpovědí. Není to prospěšné jen pro koncové uživatele, ale také pro firmu jako takovou. Model by měl totiž mít podstatně nižší energetickou náročnost a uhlíkovou stopu, což firmě pomůže ve snížení nákladů a v lepších ESG parametrech.

Více na stránkách Cointelegraph.

Budeme do přírody nosit kalhoty s exoskeletonem? Odhalení projektu od Alphabetu

Společnost od Alphabetu, Skip – utajovaný projekt, má za cíl vytvoření outdoorového oblečení, které bude mít v sobě zabudovaný tzv. exoskeleton. Můžete si to představit jako takovou druhou robotickou kostru, která dokáže skrze motorky či jiné technologie snižovat zatížení lidského těla a samotných končetin. Jejich výrobek MO/GO má podle všeho zvýšit sílu quadricepsů a hamstringů (stehenní svaly) o 40 procent, čímž se sníží nápor na kolenní kloub.

Spuštění projektu pro veřejnost je naplánované na začátek podzimu. Výrobek se bude nejprve půjčovat turistům v Grand Canyonu.

Více na stránkách Techcrunch.

Nafukovací obytné moduly od Max Space připravené na vesmír

Max Space chce přijít na trh s poměrně nezvyklou technologií, která by měla posunout (nebo snad vrátit) vesmírný průzkum k technologickým principům navrženým v sedmnáctém století. Půjde o nafukovací habitaty, tedy moduly pro pobyt astronautů ve vesmírů. Firma slibuje, že se tímto krokem zvětší využitelný prostor, síla a použitelnost, přičemž bude řešení nákladově efektivnější než tradiční struktury.

Více na stránkách Techcrunch.

Humanoidní robot od Tesly má určené datum prodeje

Elon Musk oznámil datum prodeje humanoidního robota s názvem Optimus. Vše by mělo začít v roce 2026. Prodej by měl být umožněn jak pro firemní i retailovou klientelu. Robot se zatím používá v prostorách automobilky Tesla k přenášení baterií, nicméně se dá očekávat, že se škála funkcí zásadně rozšíří.

Více na stránkách Techcrunch.

Sháníte hardwarovou peněženku pro kryptoměny? Zkuste novinku Ledger Flex

Většinu zpráv o kryptoměnách dáváme do našeho krypto týdeníku, nicméně tuto novinku zmíníme v krátkosti i zde. Francouzská firma Ledger totiž vydala svou novou hardwarovou peněženku Ledger Flex. Zařízení se prodává s cenovkou 249 dolarů, obsahuje E Ink dotykovou obrazovku a NFC konektivitu. Peněženka se díky tomu stává podstatně praktičtější než předchozí a konkurenční typy.

Hardwarové peněženky jsou tím nejbezpečnějším místem, kde můžete své kryptoměny skladovat.

Více na stránkách Techcrunch.

TSMC je první asijská společnost s tržní kapitalizací jeden bilion dolarů

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company je dnes největším výrobcem mikročipů na světě. Kromě tohoto prvenství firma před pár dny získala i jedno další, kterým je překonání bilionové tržní kapitalizace, což dokázala jako vůbec první asijská společnost. Firma může být na tento úspěch velmi hrdá a plně si ho zaslouží, neboť dodává díly prakticky do celého světa, a to i do leaderů dnešních trhů jako Nvidia, Intel a mnoho dalších.

Více na stránkách Cointelegraph.

DeepMind AI získalo stříbrnou medaili na mezinárodní matematické olympiádě 

Lidé si často myslí, že jsou dnešní AI technologie pouze neschopné vyhledávače, které člověka překonat nedokáží. Lze říct jen jedno – zatím tomu tak je. AI modely se učí stejně jako lidé, vycházejí ze získaných zkušeností (dat) a následně se podle nich řídí. Dokazuje to i úspěch modelu DeepMind od Googlu, který se v Mezinárodní matematické olympiádě umístil na druhém místě.

Avatar Autor
Martin Doležal

V osmnácti letech si místo parašutistického kurzu zvolil investici do akcií. Od té doby ho trhy školí každý den. Když v roce 2020 poznal kryptoměny, změnilo to jeho uvažování o celém světě. V tuto chvíli pracuje na projektu Banditize.